Terapie prin arta

Dintotdeauna omul a simtit nevoia sa-si exprime emotiile, trairile si sentimentele prin arta, sub diversele ei forme, de la pictura, desen, sculptura pana la scris, film sau fotografie.

Cu totii am auzit despre terapia prin arta. Este recomandata in cazuri de tulburari psihologice mai grave sau mai usoare si cum de multe ori cuvintele sunt prea sarace sau insuficiente pentru a descrie ce simti si ce traiesti atunci devine cumva mai usor sa infatisezi celorlalti ce este inauntrul tau prin arta.

Eu m-am trezit intr-o dimineata si mi-am spus: „Oana tu ai o mica tulburare psihologica care se numeste anxietate si trebuie sa te apuci de desenat!”

Poate ai auzit ca atunci cand ai o nemultumire/problema/incarcatura sufleteasca este recomandat sa iti asterni pe hartie toate gandurile si vei observa ca te simti mult mai bine dupa ce te-ai eliberat. Psihologii ne spun sa rupem sau sa ardem hartia dupa ce ne-am asternut pe ea toate gandurile si emotiile. Este o metoda excelenta, care functioneaza si care poate fi echivalentul unei destainuiri. Deasemenea mersul la spovedanie face fix acelasi lucru si este recomandat sa mergem de cel putin doua ori pe an pentru a ne usura sufletul.

Dar pe langa spovedanie si mersul la psiholog putem face terapie singuri prin pictura. Este echivalentul destainuirii pe hartie. Practic, nu va veti descarca de sentimente prin scris, ci prin culoare.

Pentru ca mie personal imi e mai greu sa tot ard hartii prin casa, iar la spovedanie ma limitez doar la lucrurile care imi murdaresc sufletul, am decis sa imi achizitionez o „trusa de pictura” pentru a putea picta in culori vesele anxietatea si orice tulburare obsesiv-compulsiva am.

Psihologii ne spun ca la finalul creatiei artistice vom putea realiza singuri ce sentimente si emotii am avut în momentul realizarii picturii: furie, melancolie, anxietate, tristete, neincredere in sine etc.

Eu sunt autorul acestor doua creatii si ceea ce am realizat este ca anxietatea, care este reprezentata de un cactus plin de tepi, are doua floricele care o fac sa fie vesela, constructiva si total perfecta.

Iata 6 beneficii pentru a face si tu terapie prin pictura:

1. Te ajuta sa te eliberezi de sentimente negative, refulate. Practic, te curata emoțional si, cine stie, poate iti descoperi si un talent ascuns.

2. Este si o metoda de relaxare dupa o lunga perioada de stres si acumulare de emotii.

3. Te ajuta sa iti dezvolti capacitatea de concentrare.

4. Unele emotii negative, precum furia sau tristetea, sunt mai bine gestionate prin acest gen de terapie.

5. Te ajuta sa te distantezi de propriile probleme, sa le analizezi la rece, cu alte cuvinte sa le privesti obiectiv.

6. Iti dezvolta creativitatea și capacitatea de exprimare.

Daca considerati ca nu va puteti ajuta singur, acasa, prin pictura sau desen, nu ezitati sa apelati la sfatul unui specialist. A merge la psiholog nu este echivalentul cu a fi nebun, cum inca se mai crede în Romania.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: